Je eigen koers bepalen
Je eigen koers bepalen is een initiatief van Stichting ‘Het Rotterdamse Zeilschip’ en de Giovanni van Bronckhorst Foundation. Vijf jaar lang zal Je eigen koers bepalen onderdeel zijn van het intensieve coaching programma S.V. Gio, dat de Giovanni van Bronckhorst Foundation aanbiedt aan basisschoolleerlingen uit Rotterdamse achterstandswijken. Het project richt zich op de inzet van uniek maritiem erfgoed om de leerlingen op een speelse en uitdagende manier kennis te laten maken met varend erfgoed, de maritieme wereld en de regio. Als onderdeel van het programma dat hen aanvoerder van hun eigen toekomst maakt, nemen zij een dag per jaar het roer in eigen hand. Ook brengen de leerlingen een bezoek aan UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.
De meeste deelnemende leerlingen hebben nog nooit gevaren, laat staan op een historisch zeilschip. Maar, zodra de trossen zijn losgegooid, hijsen zij zelf de zeilen voor een vaartocht over de Nieuwe Maas. Onderweg vertelt de bemanning hen over de vele gebouwen en havens die zij tegenkomen – en over de rijke geschiedenis van de binnenvaart, waar de ‘Helena’ een tastbaar voorbeeld van is. De zeiltocht brengt hen naar UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Hier worden de leerlingen ontvangen voor een rondleiding en een bezoek aan de museummolen.
Je eigen koers bepalen biedt de deelnemende kinderen een unieke culturele, educatieve en ontspannende toevoeging aan het uitgebreide coaching programma dat zij volgen bij de Giovanni van Bronckhorst Foundation. Tegelijkertijd draagt het project bij aan het behoud van Rotterdams varend erfgoed. Je eigen koers bepalen kan worden gerealiseerd dankzij steun van het Clemens Hodes Fonds.
Over de Giovanni van Bronckhorst Foundation
De Giovanni van Bronckhorst Foundation zet zich sinds 2012 in om kinderen uit Rotterdamse achterstandswijken aanvoerder te maken van hun eigen toekomst. Zij bieden kinderen uit groep 7 en 8 een 5 maanden durend, intensief en veelzijdig coaching programma aan, om hun weerbaarheid te verbeteren en educatieve vaardigheden te ontwikkelen in de cruciale levensfase waarin deze kinderen zich bevinden. Het programma S.V. GIO richt zich eveneens op het ontwikkelen van een gezonde en sportieve levensstijl, het verbreden van het toekomstperspectief over arbeidsmogelijkheden en het creëren van bewustzijn over de waarde van geld. De deelnemende leerlingen worden door hun eigen Rotterdamse basisschool voorgedragen om deel te nemen aan S.V. GIO.
De methodiek die binnen het programma wordt gebruikt, is bewezen effectief. Zo wordt het programma regelmatig getoetst op impact door de Erasmus Universiteit en de TU Delft. De foundation is aangemerkt als ANBI.
Over Stichting ‘Het Rotterdamse Zeilschip’
Stichting ‘Het Rotterdamse Zeilschip’ werd in 1990 opgericht om fondsen te werven voor de restauratie van de driemastschoener ‘Oosterschelde’. Vanaf 2000 volgde de restauratie van de stevenaak ‘Helena’. Beide schepen zijn erkend als monument met grote cultuurhistorische waarde en zijn een varende ambassadeur voor Rotterdam en Nederland.
De schepen zijn ondergebracht in een eigen rederij, die verantwoordelijk was voor de restauratie. Nu de schepen in de vaart zijn, zijn de rederijen verantwoordelijk voor het onderhoud van de schepen en de exploitatie ervan. De stichting is enig aandeelhouder in de rederijen en ziet erop toe dat de rederijen het onderhoud en de exploitatie conform de bepalingen in de statuten uitvoert. De stichting is aangemerkt als culturele ANBI.